Bastiaan-02Wielrenners Alyda Norbruis en Bastiaan Gruppen, hebben zich definitief geplaatst voor de komende Paralympics in Londen. De beide topsporters hebben onlangs een nieuwe orthese en prothese laten ontwikkelen bij Stel Orthopedie. Tevens werden de fietsen van een op maat gemaakte stuurhelft voorzien.

Eind 2011 werd Stel Orthopedie in contact gebracht met de talentvolle wielrenner Bastiaan Gruppen. Na succesvolle resultaten als lid van de nationale selectie, werd hij genomineerd voor de Paralympics 2012 in Londen. Bastiaan werd geboren zonder linker-onderarm en gebruikt een prothese tijdens het fietsen.

Ondanks de successen, bleef het lastig om het stuur van zijn fiets goed vast te houden en voldoende kracht te kunnen uitoefenen. Via RTV Drenthe werden contacten gelegd en Bastiaan toog naar Stel Orthopedie voor overleg.

Wilfred Mijnheer van Stel Orthopedie heeft inmiddels al veel ervaring opgedaan met prothesen en orthesen voor motorrijders en fietsers. Een aantal recreatieve mountainbikers en wielrenners werd (weer) in het fietszadel geholpen met behulp van technieken die ook worden toegepast bij motorrijders. Een slim vergrendelingssysteem op het stuur in combinatie met de juiste houding voor de toepassing, leverden zeer goede resultaten op.

Zo werd ook voor topsporter Bastiaan een hele functionele en spectaculair ogende prothese gemaakt. Tevens werd door Rob Janssen van Allround Technical Assist uit Assen een prototype stuur ontwikkeld voor de tijdritfiets. Ook de wegfiets kreeg een aangepast stuur en alle voorzieningen werden perfect afgesteld naar de wensen van Bastiaan.

Op 15 juni 2012 reed Gruppen zich definitief in de Paralympische ploeg, door zilver te halen tijdens de tijdrit op de wereldbekerwedstrijd in het Spaanse Segovia. De paralympiër heeft inmiddels een eerste testdag gehad op het officiële parcours in Londen en kan zich nu volledig focussen op goede resultaten.

Wereldkampioene

Alyda-01Ook Alyda Norbruis is lid van de nationale selectie van de KNWU. Na eerder actief te zijn geweest in het alpine skiën en korfballen, kwam de droom om mee te doen aan de Paralympics steeds dichterbij door haar talenten op de fiets. Ze werd in contact gebracht met Eelke van der Wal, bondscoach van het aangepaste wielrennen, en vanaf dat moment ging het razendsnel.

Na een zeer succesvol WK in Denemarken in 2011, had Alyda de nominatie voor de Paralympics in Londen binnen. Tijdens het WK tijdrijden op de baan begin 2012 in Los Angeles, werd de nominatie omgezet in kwalificatie voor Londen. Met een gouden en een zilveren medaille keerde Alyda terug uit Los Angeles en is hard op weg met het verwezenlijken van haar paralympische droom.

Ook voor Alyda werd een aantal oplossingen bedacht. Vanaf haar geboorte heeft ze te kampen met spierspasmen en gedeeltelijke verlamming. Voor haar linkerarm werd een carbonfiber-orthese ontwikkeld die haar, samen met een aangepast stuur, voldoende steun geven en de spierspasmen kan opvangen.

Beide paralympiërs zijn momenteel volop in voorbereiding voor de spelen in Londen. De medewerkers van Stel Orthopedie wensen Bastiaan en Alyda heel veel succes toen in Londen!

Kijk voor meer informatie op de websites van de beide wielrenners:

www.bastiaangruppen.nl
www.alydanorbruis.nl

RTV Drenthe maakte een aantal reportages over Bastiaan Gruppen bij Stel Orthopedie: